Φρένα, γκάζια και δεκάρια

Φρένα, γκάζια και δεκάρια


Η 15η αγωνιστική δεν είχε μεγάλα ματς. Όταν αυτό συμβαίνει, καραδοκούν εκπλήξεις: είναι σπάνιο να κερδίσουν την ίδια αγωνιστική όλοι οι πρωτοπόροι, όσο εύκολες κι αν φαίνονται οι αποστολές τους. Την πάτησαν αυτή τη φορά ο πρώτος ΠΑΟ, που έσωσε το βαθμό της ισοπαλίας με τον ΟΦΗ χάρη σε ένα γκολ του Ιωαννίδη στο 97΄και  ο ΠΑΟΚ, που μάλλον πέταξε δυο βαθμούς στο Περιστέρι – λέω «μάλλον» γιατί οι παίκτες του δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την ισοπαλία. Τον ΠΑΟΚ έπιασε στην τρίτη θέση ο Ολυμπιακός, αλλά φυσικά η είδηση της αγωνιστικής είναι ότι η ΑΕΚ πλησίασε κι άλλο τον ΠΑΟ. Τα φλας της προσπέρασης αναβοσβήνουν: ο ΠΑΟ πρέπει να βρει γκάζι.     

Πρωτεία σε κίνδυνο 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είπε πριν το ματς του ΠΑΟ με τον ΟΦΗ ότι το πρόβλημα της ομάδας του στο ματς με τον Ιωνικό ήταν η χαλαρότητα στο δεύτερο ημίχρονο και ότι οι βαθμοί χάθηκαν γιατί οι παίκτες του δεν έψαξαν το δεύτερο γκολ, όσο μεθοδικά και πιεστικά θα ‘πρεπε. Η εντολή στους παίκτες του ήταν σαφής: νίκη χωρίς καρδιοχτύπια. Για να γίνει αυτό, σε σχέση με το ματς στη Νίκαια, ο Γιοβάνοβιτς επανάφερε στην βασική ενδεκάδα τους Σένκεφελντ, Σπόραρ και Κουρμπέλη, αφήνοντας στον πάγκο του Ιωαννίδη και Βαγιαννίδη, που ήταν οι εκπλήξεις του στη Νίκαια. Αλλά η θέληση δεν αρκεί πάντα. Και εκτός από τη χαλαρότητα μπορεί να προκύψει κι ένα άλλο πρόβλημα από το πουθενά: ο εκνευρισμός.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2022-12/3706480_1.jpg?itok=l6q_mN9I

Ο ΠΑΟ ήταν, για πρώτη φορά ίσως φέτος, γεμάτος από παίκτες που έμοιαζαν με νεύρα: ο Ρούμπεν, ο Παλάσιος, ο Χουάνκαρ, ήταν ανεξήγητα στα «κόκκινα» – λέω ανεξήγητα γιατί το ματς άρχισε σχεδόν ιδανικά καθώς οι όποιες ελπίδες του ΟΦΗ για να κάνει την έκπληξη μειώθηκαν πολύ μόλις στο 8΄. Τότε ο Γιοχού, που επέστρεψε στην ενδεκάδα του ΟΦΗ μετά από ένα ολόκληρο γύρο, αποβλήθηκε ως τελευταίος παίκτης για ένα φάουλ που δεν μπορούσε να αποφύγει κι ο ΠΑΟ βρέθηκε με παίκτη παραπάνω. Αλλά παραδόξως, αντί το ματς για τον πρωτοπόρο να απλοποιηθεί, έγινε πιο δύσκολο! Πρώτα είδαμε τον Μπρινιόλι να παίζει με τη φωτιά κινδυνεύοντας με αποβολή κι αυτός, μετά είδαμε χαμένες ευκαιρίες και μετά τον ΟΦΗ να ξεθαρρεύει και να ανοίγει το σκορ με ένα γκολ του Λάρσον στο 58’ – γκολ που είδε το VAR και παραδόξως όχι οι διαιτητές.

Ο Γιοβάνοβιτς, που δεν ήθελε να μεταβάλει το 4-3-3, έριξε τελικά στο ματς τους Ιωαννίδη και Βέρμπιτς, ο ΠΑΟ πίεσε, είχε αρχικά ένα δοκάρι με τον Παλάσιος, αλλά ισοφάρισε μόλις στο 97’ με τον Ιωαννίδη – η μπάλα στο σουτ του άλλαξε πορεία μετά από προβολή του Διαμαντή που ήταν ίσως ο καλύτερος του γηπέδου. Ο ΠΑΟ είχε ατυχία (οι ευκαιρίες δεν του έλειψαν), αλλά η δεύτερη σερί ισοπαλία είναι λόγος για να προβληματιστεί ο Γιοβάνοβιτς: η ομάδα του δείχνει κουρασμένη, ενώ έχει προηγηθεί διακοπή πρωταθλήματος. Και σε δέκα μέρες έχει ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ που είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται ενισχύσεις.   

Βόλος, η πόλη των πάρτι

Πριν αρχίσει το ματς της Λεωφόρου, η ΑΕΚ έκανε την εύκολα προβλεπόμενη νίκη της στο Βόλο, μπροστά στο κοινό της που σχεδόν γέμισε το γήπεδο. Για τους παίκτες του Βόλου μοιάζει αδύνατον να παίζουν εντός έδρας, αλλά με όλο τον κόσμο που είναι στο γήπεδό τους εναντίον τους: παραδόθηκαν στις ορέξεις της ΑΕΚ, όπως είχαμε δει να τους συμβαίνει και στο ματς με τον ΠΑΟ. Το να είσαι φιλοξενούμενος στην έδρα σου είναι ελληνική καινοτομία με αποτελέσματα εντυπωσιακά.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2022-12-28/5768246.jpg

Ο Ματίας Αλμέιδα είχε κάποια διλήμματα – τα δημιούργησαν οι απουσίες του Ελίασον, του Γκατσίνοβιτς, του Μάνταλου, αλλά και του Μοχαμαντί και του Βίντα, που μόλις επέστρεψε στις προπονήσεις. Ο Αργεντινός έλυσε τους γρίφους καταφεύγοντας στην καλύτερη λύση: την απλότητα. Εδωσε θέση βασικού φορ στον Φαν Φέρτ, που άνοιξε την άμυνα της Λαμίας μια εβδομάδα πριν, έστειλε στα δεξιά της επίθεσης τον Λιβάι Γκαρσία, κράτησε το δίδυμο Σιμάνσκι – Γιόνσον (άλλωστε η ΑΕΚ αυτή τη φορά έπαιζε τυπικά εκτός έδρας) κι έδωσε στους Πινέδα και Αραούχο τη συνηθισμένη ελευθερία κινήσεων – και οι δυο ήταν καθοριστικοί. Ο Αραούχο με δυο ασίστ έχρισε σκόρερς δυο πρώην παίκτες του Βόλου, τους Μίτογλου και Φαν Φέρτ, ενώ ο Πινέδα έφτασε κι αυτή τη φορά σε θέση βολής όπως με τη Λαμία, αλλά αυτή τη φορά σκόραρε. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 3-0 στο ημίχρονο και με τους Ρότα και Αραούχο είχε χάσει δυο – τρία γκολ ακόμα! Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ κατέβασε στροφές, γιατί ο Αλμέιδα ήθελε να δει στο γήπεδο και τους Αμραμπατ, Τζούμπερ και Γαλανόπουλο, ωστόσο ο Λιβάι Γκαρσία βρήκε κι αυτός ένα γκολ κι αν το σκορ έμεινε στο 0-4 είναι γιατί ο Αραούχο έχασε άλλα δυο: ένα το άξιζε σίγουρα. Η ΑΕΚ στα Γιάννινα θα έχει και τον Φερνάντεζ, οι τραυματίες επιστρέφουν κι ο χρόνος της είναι σύμμαχος. Επειδή δεν έχει και δύσκολα ματς κυπέλλου, ο δεύτερος γύρος θα είναι κατηφόρα. Ειδικά αν σε δέκα μέρες, κερδίσει τον ΠΑΟ.  

Με τρία «δεκάρια» και πέντε γκολ

Ανετα κέρδισε και ο Ολυμπιακός τον Αστέρα Τρίπολης στο δικό του ματς πριν την Πρωτοχρονιά. Η απόδοσή του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή, όσο δείχνει το τελικό 5-0, αλλά από τη στιγμή που χάρη σε ένα ωραίο γκολ του Χάμες (το πρώτο με σουτ και το τρίτο του στο πρωτάθλημα) ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0, η διαδικασία νίκης απλοποιήθηκε. Ο Αστέρας βρέθηκε να χάνει με 1-0 από ένα γκολ του Μπιέλ, μετά από ασίστ του πάλι δραστήριου για ένα ημίχρονο Φορτούνη, είχε μια διπλή ευκαιρία να ισοφαρίσει αμέσως αλλά ο Πασχαλάκης στέρησε το γκολ από τον Μπαράλες πριν ο Κρεσπί σημαδέψει το δοκάρι και μετά αργά αλλά σταθερά χάθηκε από το γήπεδο! Σκόραραν στην επανάληψη τρεις αλλαγές του Μίτσελ (ο Μπακαμπού μετά από κλέψιμο του Μπιέλ και ασίστ του Χάμες, ο Γκάρι Ροντρίγκες με ωραίο σουτ μετά από ριμπάουντ και στις καθυστερήσεις ο Μασούρας με κεφαλιά) κι αυτό το επισήμανε στις δηλώσεις του ο Ισπανός προπονητής που σίγουρα κάτι θα έχει μάθει για τη κριτική που του γίνεται για τις παρεμβάσεις του στα ματς: η δήλωση του («σκόραραν τρεις αλλαγές») θυμίζει το «δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε και τα λέω εγώ».

https://i.ytimg.com/vi/YcM_Nb1fJKk/maxresdefault.jpg

Ο Μίτσελ χρησιμοποίησε πάλι τα τρία «δεκάρια» στο βασικό σχήμα – το περίμενα. Οποιος είδε τις αντιδράσεις του Χάμες όταν έγινε αλλαγή, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Επειδή αυτή η επιλογή μοιάζει επιβεβλημένη, ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να κάνει καλύτερη κατοχή μπάλας, οι τρεις πρέπει να παίζουν πολύ για να μάθουν να συνεργάζονται, ο Χουάνκ πρέπει να παίζει πιο πολύ μπροστά από την άμυνα, παρά έξω από την αντίπαλη περιοχή κι ο Παπασταθόπουλος είναι απαραίτητος γιατί άλλος στόπερ να βγάλει τον Ολυμπιακό ψηλά δεν υπάρχει. Το σχήμα είναι ανορθόδοξο, αλλά στην Ελλάδα όλα επιτρέπονται. Και οι τρεις αρτίστες μπορεί να ξαναφέρουν και τον κόσμο στο Καραϊσκάκη – για διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν μπορεί να γίνεται λόγος: η κορυφή είναι ακόμα πολύ μακριά και λείπουν νίκες στα ντέρμπι.

Την πάτησε ο ΠΑΟΚ

Την τελευταία αγωνιστική του 2022 έχασε βαθμούς κι ο ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, φρενάροντας πάνω στο καλύτερο. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έβαλε το χειμερινό του σκουφάκι κι έστειλε στο γήπεδο τον πιο επιθετικό ΠΑΟΚ της σεζόν με τους Νάρεϊ, Ολιβέιρα, Ζίφκοβιτς και Κωνσταντέλια στην επίθεση και τον Βιερίνια στην αρχική ενδεκάδα. Ο ταλαντούχος πιτσιρικάς από το Βόλο έκανε εντυπωσιακά πράγματα στο πρώτο ημίχρονο δίνοντας στον Ολιβέιρα το γκολ του 0-1 στο 26΄, που μέτρησε χάρη στο VAR. Σκόρερ, χάρη σε μια δική του έμπνευση, θα μπορούσε να είναι και ο Νάρεϊ που όμως έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι στο μισάωρο. Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να ελέγχει το ματς, αλλά είχε ένα πρόβλημα: για όλους αυτούς που είχαν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση έπρεπε να τρέχουν ο Σβαπ και ο Ντούγκλας Αουγκούστο κι όταν αυτοί κουράστηκαν ο Ατρόμητος αναθάρρησε. Δεν έκανε πολλά επιθετικά, ο ΠΑΟΚ ήταν λιγότερο καταιγιστικός αλλά πιο απειλητικός και στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ο γηπεδούχος τελευταία βρίσκει γκολ από παίκτες που σκοράρουν σπάνια: χθες την  ισοφάριση την υπέγραψε ο Κουν, ένας αμυντικός τους, που σκόραρε κι αυτός στο 26΄(αλλά του δευτέρου ημιχρόνου) και χρειάστηκε και στο δικό του γκολ το VAR. Περίμενα είκοσι λεπτά πίεσης από τον ΠΑΟΚ μετά την ισοφάριση: ο Λουτσέσκου δεν έκανε ούτε τις προβλεπόμενες αλλαγές – τον Μπίσεσβαρ τον «ζέσταινε» κανά μισάωρο! Το σερί από νίκες σταμάτησε: για μένα ο ΠΑΟΚ έχασε κάτι παραπάνω από δυο βαθμούς, αλλά εγώ εκτιμώ το υλικό του μάλλον πιο πολύ από τον προπονητή του. Που μοιάζει να μην θέλει σκοτούρες πρωταθλητισμού, όπως ακριβώς και πέρυσι.

Εφτάψυχος Λεβαδειακός 

Είχαμε τέλος και μια νίκη του Λεβαδειακού στο μπαράζ με τον Ιωνικό. Το σκληρό ματς της Λειβαδιάς κρίθηκε από ένα γκολ του Δούντσιου στο πρώτο ημίχρονο. Οι ομάδες δεν είχαν πολλές τελικές προσπάθειες – δυο του Ιωνικού σπατάλησε ο Αοσμαν. Ο εφτάψυχος Λεβαδειακός ανέβηκε δέκατος. Οποιος τον είχε ξεγραμμένο οφείλει να αναθεωρήσει.